Dit jaar al bijna 700 boetes in zone 30 in Vlimmeren

Op 4 september 2019

In de facebook-groep “ge zijt van Vlimmeren als…” wordt vaak gediscussieerd over het aantal flitscontroles in de zone 30. Zijn er meer of minder controles dan vroeger, worden ze gedaan rond schooltijd of op andere momenten? “Die vragen wilde ik wegwerken door de gegevens op te vragen”, zegt gemeenteraadslid Bart Smans, “en daarbij zijn er toch wel enkele opvallende zaken te zien in de cijfers.”

Enkel controles op vraag

Een eerste opvallend gegeven is de bevestiging dat er in de zone 30 in Vlimmeren sinds 2019 , de wissel van het bestuur,- enorm veel geflitst wordt. “waar de 64 controles in Beerse in 2018 allemaal in de zones 50 en 70 gebeurden, waren er in 2019 maar liefst 15 van de 65 controles in de zone 30 in Vlimmeren. “Toch opvallend dat bijna een kwart van alle controles gebeurt in die zone 30”, aldus Smans. “Er zijn 2 redenen waarmee men rekening houdt om te flitsen. Enerzijds de plaatsen waar het meeste ongevallen met gekwetsten gebeuren, anderzijds op vraag. De politie geeft mee dat in dit geval enkel met dat tweede rekening is gehouden, toch opmerkelijk!”

Een andere discussie die vaak luidt gaat over het tijdstip van flitsen. Uit de gegevens blijkt dat één derde van de controles gebeurde rond schooltijd, twee derde op andere momenten. “De zone 30 is ingevoerd om een veilige schoolomgeving voor de kinderen te creëren, mij lijkt het dan ook het meest gepast om te controleren wanneer died kinderen op de baan zijn.” meent Smans, “Naar mijn aanvoelen zou net meer op het moment dat er veel kinderen op de baan zijn gecontroleerd moeten worden.”

Bijna 700 overtredingen

In de loop van 2019 werden tot nu toe bijna 700 overtredingen vastgesteld in de zone 30 in Vlimmeren. 382 boetes werden uitgeschreven in de zone 30 in de Kerkstraat en 294 in de zone 30 in de Statiestraat. Daarbij werden 9 rijbewijzen ingetrokken. “Op mijn vraag naar de visie rond de zones 30 en de snelheidscontroles van het college, gaf het gemeentebestuur geen aparte visie te hebben.”, geeft Smans nog mee.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is