Kafka in Beerse: gemeentebestuur werkt zonder contract

Op 31 oktober 2019

Op de gemeenteraad van 24 oktober voelde de oppositie van N-VA en Groen de meerderheid aan de tand over de kosten van de organisatie van de koers Rik Van Steenbergen, die op 11 oktober werd geïntroduceerd. Bij vragen naar de kosten bleek dat er, 13 dagen na het criterium geen getekend contract met de organisatie van de koers bestaat. Wel duidelijk is dat de kost voor de gemeente al zeker 30.000 euro bedraagt voor dit jaar en dat de lokale handelaars niet werden betrokken bij aankopen die gebeurden voor dit evenement.

“Dat een koers wordt georganiseerd, daar is op zich niks mis mee, integendeel”, zegt Linda Bosch (N-VA), “dat er gratis ontbijt wordt aangeboden, en dat hierbij niet naar de lokale horeca wordt gekeken, is betreurenswaardig.”

Om die reden vroeg het raadslid naar de juiste details die de gemeente met de organisatie van de koers afsloot. De verantwoordelijke schepen Stefan Poortmans zei dat er geen contract was, waarna schepen van financiën Hans Woestenborghs, van dezelfde partij, hem corrigeerde dat er wel een contract was, maar dat het nog niet getekend was.”

Als reden van het nog niet ondertekenen van het contract, werd gezegd dat de gemeente nog aan het oplijsten was welke steun in natura ze allemaal leverden. Gemeenteraadslid Bart Smans (N-VA) was echter duidelijk: “In een contract kan je perfect oplijsten dat je steun in natura kan verrekenen met het bedrag van 30.000 euro dat de gemeente de organisatie van de koers beloofde. Geen contract opstellen, zorgt enkel voor een gebrek aan zekerheid voor je gemeente zelf.” “Opmerkelijk dat, in een periode waarin het personeel mee moet zoeken naar geld om het meerjarenplan te doen kloppen, het gemeentebestuur ongedekte cheques uitschrijft.”, aldus Smans.

Raadslid en lid van Unizo Lili Jansen (N-VA) herinnerde schepen Stefan Poortmans aan zijn belofte dat, voor de gratis ontbijten die werden uitgedeeld aan de bewoners, hij rekening zou houden met de lokale handelaars. Uiteindelijk werden de ontbijten elders gekocht, en zonder contract heb je dan uiteraard als gemeentebestuur geen verhaal. “Een blaam voor een schepen van lokale middenstand,” aldus Jansen, “Je zou op zijn minst verwachten dat als de gemeente iets toezegt, de schepen zo’n zaken vastlegt. Niet in Beerse dus.” Pikant detail: de gemeente Arendonk, waar de koers aankwam betaalde volgens gemeenteraadslid Joos De Meyer van Groen! niets, waarom Beerse dat dan wel moest doen was voor hem een raadsel.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is