N-VA hekelt extra indexering prijzen woonzorgcentrum

Op 23 mei 2022, over deze onderwerpen: Senioren voelen zich thuis in Beerse-Vlimmeren, Financieel Beleid, Financiën & Belastingen
Beerse extra inkomsten

Het bestuur in Beerse besliste om een extra indexering door te voeren voor de kamers in het woonzorgcentrum. Zo verhoogt vanaf juli de dagprijs voor een gewone kamer met bijna 3 euro waardoor de bewoners voor een gewone kamer maar liefst 1.867,75 euro per maand zullen betalen. “N-VA hekelde de beslissing en vroeg om, zoals in het verleden, enkel de indexering in januari door te voeren, om de bewoners niet nog extra op kosten te jagen in deze moeilijke tijden.”, aldus raadslid Bart Smans.

Extra kosten voor inwoners

Het bestuur in Beerse besliste om vanaf juli de prijs voor een gewone kamer op te trekken tot 60,25 euro per dag oftewel 1.867,75 euro per maand. “De bewoners zijn gewend dat er in januari een indexering komt. Wij vinden het niet echt netjes om nu plots ook halfjaarlijks de prijs te verhogen.”, zegt Bart Smans, “Als je weet dat het gemiddeld pensioen van een werknemer in dit land 1.255 euro en van een zelfstandige gemiddeld 904 euro per maand bedraagt, weet je dat je heel wat mensen verder hun spaargeld laat opleven.” N-VA vroeg om, nu in de zomermaanden de stookkosten verlagen, de indexering niet door te voeren. De meerderheid van Beerseplus, CDE-Vlim.be en ook oppositie-afdeling Vlaams Belang Beerse, hadden geen oren naar het betoog van N-VA en stemden voor de verhoging.

Geldhonger van het bestuur stopt niet

Smans hekelt vooral dat het huidige bestuur enkel naar de inkomsten kijkt en te weinig naar de kosten. Op dezelfde gemeenteraad werd de jaarrekening 2021 goedgekeurd. Daarin zaten maar liefst 1,4 miljoen euro meer inkomsten dan verwacht, onder meer door een stijging in de personenbelasting, de roerende voorheffing en de aanvullende heffing op voertuigen. “Dat dit bestuur de gemeentebelasting optrok van 6% naar 6,9%, kostte de Beersenaar in 2021 maar liefst 772.000 euro extra.”, geeft Smans mee, “dat dan ook de bewoners van de woonzorgcentra nog eens een extra indexering doorgeduwd krijgen, geeft aan dat al te gemakkelijk naar meer inkomsten wordt gelonkt, in plaats van te kijken waar het goedkoper kan.”

Je kan hier ook meer over lezen in Gazet Van Antwerpen .

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is