N-VA zorgt voor hardere aanpak zwerfvuil

Op 28 augustus 2022

Zwerfvuil blijft een probleem in onze gemeente. Het gebeurt al te vaak dat er afval rondslingert of wordt gedumpt op plaatsen waar het niet hoort te liggen. Dankzij de N-VA werden er opnieuw beslissingen genomen om sluikstorters meer en harder te kunnen bestraffen. Onze gemeente zal de zwerfvuilcontroleurs van afvalstoffenmaatschappij OVAM inschakelen om meteen boetes te schrijven. De tijd van waarschuwen is voorbij!

Onze gemeente focust zich vooral op duidelijk maken aan burgers dat sluikstorten verkeerd is. Zo zorgt het project van de ‘Mooimakers’ ervoor dat vrijwilligers uit jouw buurt het afval opruimen. Al moet je ook durven sneller te beboeten en de pakkans verhogen. 

Strenger straffen

Dankzij de N-VA werden twee mobiele camera’s aangekocht om sluikstorters op heterdaad te betrappen. Nu gaan we zelfs nog verder: op ons voorstel komen de 30 controleurs van afvalstoffenmaatschappij OVAM naar Beerse. Ze zullen boetes uitschrijven om de pakkans sterk te vergroten. Sluikstorters moeten beseffen dat ze fikse boetes tot 350 euro kunnen krijgen

Lakse houding gemeentebestuur

Onze verontwaardiging was groot toen we hoorden dat het gemeentebestuur enkele maanden geleden geen interesse toonde om de 30 Vlaamse controleurs ook boetes te laten uitdelen in onze gemeente. De bevoegde schepen van Milieu reageerde: “We willen niet overkomen als beboetende overheid. Als je iemand die iets op de grond gooit een boete geeft, los je het probleem niet op. Het is nuttiger om met het ‘Mooimakers’-project van het signaal te geven ‘Ik als jouw buurman- of vrouw’ ruim jouw papiertje op. Dat is vele malen sterker dan beboeten.” 

Duidelijk signaal geven

“Voor ons gaat boetes geven en mensen duidelijk maken waarom het niet mag hand in hand”, zegt fractievoorzitter Ben Bols. “Je moet durven om boetes uit te schrijven en ook sluikstorters doen beseffen dat ze fikse boetes kunnen krijgen. Het is fout om sluikstorters steeds zacht aan te pakken, want dan geef je het signaal dat sluikstorten best oké is: ‘Je krijgt er toch geen boete voor ...’ wordt er dan vaak gedacht.”

Na een discussie op de gemeenteraad heeft onze N-VA-fractie het gemeentebestuur toch kunnen overtuigen dat we harder moeten optreden tegen sluikstorters. “Ik ben echt blij dat ons voorstel om sluikstorters harder aan te pakken werd goedgekeurd door de voltallige gemeenteraad. Al vind ik het vreemd dat we iedereen moesten overtuigen van het nut van die maatregel”, besluit Ben Bols.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is