Programma 2024

Hier kan je een aantal punten uit ons verkiezingsprogramma terugvinden. Heb je nog ideeën? Laat het ons zeker weten!

7 Speerpunten verkiezingen 2024

1. Veiligheid : haal het zwaar verkeer uit onze dorpscentra 
 
* geen getalm meer met de ontsluitingsweg – geen vrachtverkeer door Beerse centrum 
* we weren zwaar vervoer ook uit centrum Vlimmeren d.m.v. camerabewaking 
* stop het dichtslibben van kruispunt Bax en Vlimmeren centrum.  Laat ons inzetten op de ontsluiting van Beerse-Zuid naar de Gierleseweg. 
 



2. Centraal park : Een prachtig park voor iedereen 
 
* Eén groot park in het centrum: Park Tempelhof, de Pastorietuin, tuin ’t Gerucht en ’t Nief  
   Park vormen één geheel.   Suggesties voor een naam zijn welkom. 
* Het nieuwe park biedt diverse kansen voor jong en oud. 
 

3. Opwaardering dorpscentra : We stoppen de verloedering 
 
* we starten een participatieproject op om onze dorpskern op te frissen; bouwprojecten  
   dienen sneller administratief afgewerkt, leegstand aangepakt en we stellen voor om het  
   kernwinkelgebied te verkleinen. 
* ondernemen Beerse en Vlimmeren verdienen onze steun 
 

4. Opvang : focus op jong en oud 
 
* Het tekort een opvang voor kinderen vormt een probleem.  We gaan actief mee op zoek naar oplossingen. 
* We bekijken de mogelijkheid of kinderopvang en CADO (dagopvang voor ouderen) een  
   plaats kunnen hebben in de toekomstige zorgcampus in de Boudewijnstraat 
* De gemeente voorziet 1 simpel en vlot toegankelijk menselijk aanspreekpunt;  
   ook inwoners met minder digitale vaardigheden tellen mee 
 

5. Extra dynamiek : graag leven in de brouwerij 
 
* De vroegere overdekte kerstmarkt en de Halloweenrun komen terug. 
* Het speelweefselplan werken we verder uit. 
* Site Roefs wordt verder ontwikkeld in onderling overleg met de inwoners van Den Hout. 
* Verenigingen brengen mensen samen en dienen te worden ondersteund i.p.v.  
    tegengewerkt 
 

6. Patrimonium :  beter nadenken over het beheer van onze gebouwen 
 
* De gemeente kocht met de Post een oud gebouw voor +/- 1.000.000 euro.  Visie ? 
* Verstandig omgaan met onze gebouwen : gebruiken waar het kan en afstoten waar nodig 
* Eén veiligheidscentrum voor brandweer, rode kruis en ambulance op de Bisschopslaan.  
 

7. De rode draad  : we geven niet meer geld uit dan wat we ontvangen 
 
* de budgettaire ruimte is beperkt, we kunnen geen zotte dingen doen. 
* dromen en plannen maken mag en moet maar de uitwerking kan enkel als er voldoende  
   financiële ruimte is. 

 

https://beerse.n-va.be/nieuws/n-va-beerse-vlimmeren-stelt-haar-programma-voor

Financieel : de rekening moet kloppen

Als rode draad door ons gehele programma loopt het budget.  

De uitgaven zullen worden afgestemd op de inkomsten en niet omgekeerd.  

Goede ideeën worden niet geschrapt maar ingepland op een moment dat de financiën wel beschikbaar zijn. 

Levendige dorpskernen : één groot park dat écht gebruikt gaat worden

Onze dorpskern in Beerse-centrum dient opgefrist te worden en daarvoor leggen we ons oor te luisteren bij iedereen die woont, werkt of passeert door ons centrum. Aanpassingen gaan enkel door als ze budgettair haalbaar zijn en als er een ruim draagvlak voor is. 
 
Simultaan met de aanpak van het kerkplein voorzien we in Beerse Centrum ook een integratie van de verschillende parken tot één groen geheel dat onderling verbonden is zodat deze aaneengesloten grote groene ruimte kan worden gebruikt voor allerlei activiteiten. De parken Tempelhof, Pastorie, ‘t Nief park en Gerucht liggen er nu te versnipperd bij en sommige delen zijn nauwelijks toegankelijk. 
 
Zwakke weggebruikers, wandelaars of sporters kunnen gebruik maken van aan te leggen (fiets)paden, in het vernieuwde park, om het drukke centrum deels te vermijden.    
Deze werken kunnen prioritair door onze eigen diensten worden uitgevoerd.  
 
De pas aangekochte open ruimte op Den Hout (vroegere café) en de aangrenzende site Roefs worden verder volwaardig ontwikkeld tot groene ruimte en ontmoetingsplaats met de nodige voorzieningen om evenementen die in de buurt worden georganiseerd te ondersteunen. 
 
We leggen het fietspad van Wechelderzande naar Vlimmeren, we zorgen voor de opfrissing van site Vlimmerlee en onderzoeken met de Vlimmerse gemeenschap wat we kunnen doen met de gronden rond de kerk. 
 

Patrimonium : geen nieuwe "Post" meer aub

De pas aangekochte open ruimte op Den Hout en de site Roefs worden verder volwaardig ontwikkeld tot groene ruimte en ontmoetingsplaats met de nodige voorzieningen om evenementen die in de buurt worden georganiseerd te ondersteunen. Dit alles in overleg met de inwoners van Den Hout. 

De gemeente is eigenaar van vele gebouwen en onze verenigingen zijn op zoek naar locaties om hun materiaal te kunnen bergen.  Er dient aan de hand van de inventaris te worden bekeken hoe er op een efficiënte manier met ons patrimonium kan worden omgegaan. Wat niet nodig is of niet rendeert dient te worden afgestoten. Verenigingen zijn meer gebaat met praktische ondersteuning dan met ondoordachte subsidies.  De gemeente dient de regie in handen te nemen om samen met de verenigingen een blijvende oplossing te vinden in plaats van de tijdelijke lapmiddelen uit het verleden. 
 
We stellen in het begin van de legislatuur een visie op m.b.t. het beheer van onze gebouwen. 
Een “nieuwe Post” willen we voorkomen en dan hebben we het niet alleen over de hoge kostprijs voor een oud gebouw.
De gemeente kocht het oude gebouw van de Post aan zonder plan. Het is geen kerntaak van de gemeente om er nu een loket voor een ziekenfonds te voorzien. De inplanting van elektrische laadpalen op de achterliggende parking is gezien de krappe inrit en de drukte in de Lindenlaan enkel om problemen vragen.

Verschillende verenigingen zijn dankzij de gemeente (lees: de inwoners) gebruikers van knappe infrastructuur en deze dient, waar mogelijk, te worden opengesteld naar andere gebruikers toe mits het maken van correcte afspraken. We zetten in op kwaliteitsvolle en toekomstgerichte infrastructuur die openstaat voor een breed multifunctioneel gebruik. 

We zijn voorstander van het creëren van een “veiligheidscentrum” door de integratie van de ambulancedienst en het Rode Kruis in de brandweerkazerne mits de nodige aanpassing aan de infrastructuur.  

De kerk te Vlimmeren is aan een opknapbeurt toe en ook verfraaïngswerken in de omgeving dringen zich op. Er kan nagedacht worden over de opwaardering van de verschillende kerken als publieke ruimte zoals het tijdelijk gebruik ervan voor andere doeleinden. Mits dat er in Vlimmeren een draagvlak is, staan we ervoor open om de begraafplaats rond de kerk te herwaarderen. 


Situatie gemeentehuis :
Het niet-realiseren van het NDC heeft veel gevolgen gehad. Het NDC was de oplossing voor de vervanging van veel oude gebouwen, bracht mee een oplossing voor kinderopvang en was een zegen geweest voor de gemeentelijke financiën. De voorbije legislaturen brachten veel studiekosten mee en een afkoop van aangegane contracten met Van Roey. De burger heeft genoeg betaald. We kunnen het naar onze inwoners toe niet maken om nogmaals een half bouwtraject af te werken om het dan weer af te moeten blazen. Dat alles is gepasseerd en hier komen we niet meer op terug.  

Daarom heeft onze N-VA-fractie in de gemeenteraad zich de voorbije legislatuur akkoord verklaard met een voorstel, dat door alle fracties in de gemeenteraad ondersteund werd, om te bekijken om op de site van het oude gemeentehuis aan de Bisschopslaan toch over te gaan tot een renovatie en aanbouw. 

We stelden hier wel drie voorwaarden bij : 
1. Het totale project mag niet meer kosten dan 15 miljoen euro en er dienen terugverdieneffecten te   zijn. 
2. Er moet een oplossing komen voor de schimmelproblematiek 
3. Het project moet rekening houden met het overstromingsgebied.  

Het nieuwe project dient uit te draaien op een multifunctioneel gebouw dat in geval van een eventuele toekomstige gemeentelijke fusie nog steeds zijn waarde en nut heeft voor de inwoners van Beerse en Vlimmeren. 

Jeugd : indexering van werkingsmiddelen & mentaal welzijn

De toekomst is aan de jeugd.

Dit is voor N-VA geen holle slogan maar een waarheid waar wij rekening mee willen houden. Gedurfd, soms wat tegendraads, maar altijd met een open blik en opbouwend. Wij luisteren graag naar de visie van de jeugd en helpen mee aan de verwezenlijking van hun actiepunten. De gemeente moet niet over de jeugd praten, maar met de jeugd in dialoog gaan. 

Via de jeugdraad luisteren we naar de verzuchtingen van de jongeren.  Hun adviezen vormen de aanzet voor een doordacht jeugdbeleid.  Zowel de jeugdbewegingen als de niet-gebonden jongeren krijgen ondersteuning. 
 
We pleiten al enkele jaren voor de indexering van de middelen voor jeugd- en sportverenigingen.  Dit gaan we ook in praktijk omzetten. 
 
Voor overkoepelende jongerenorganisaties moet het mentaal welzijn van jongeren een prioriteit zijn.  Ze formuleren daarvoor vier concrete beleidsvoorstellen. Zo moet de toegang tot hulp duidelijker zijn: op plekken waar jongeren zelf zijn - waar ze les volgen, sporten en rondhangen - moeten aanspreekpunten zijn. Jongeren moeten online, telefonisch, via chat en face-to-face hulp kunnen vinden.  

Ook voor personen met een doorverwijsfunctie (artsen, politie, ...) moet er een duidelijk overzicht van hulp in onze gemeente of regio zijn.  
In overleg met de jeugdraad willen we er graag voor zorgen dat er een permanent aanwezigheidsbeleid van deze problematiek wordt uitgetekend. 

Economie : economie zorgt voor uw werk, uw inkomen en uw welvaart.

Handelszaken dienen zoveel mogelijk geconcentreerd te worden in een kernwinkelgebied.  
We onderzoeken of het mogelijk is om dit kerngebied te verkleinen zodat we de leegstand verminderen. Voor alle duidelijkheid : we wensen niet minder winkels. Door ze dichter bij elkaar te brengen, verhogen we de gezelligheid om in Beerse te winkelen.

Buiten dat kerngebied kan de verplichting om op het gelijkvloers handelsruimte te voorzien, dan ook wegvallen. 

Op dit moment is er geen werking van Unizo meer in Beerse. Wij willen krachtdadig onze middenstand en bedrijfsleven helpen door een coördinerende rol te spelen voor gezamenlijke activiteiten van ondernemers, in afwachting van nieuwe initiatieven gedragen door de ondernemers zelf. Ondernemend Vlimmeren willen we bijstaan in hun werking.     

 
We voorzien één aanspreekpunt dat instaat om ondernemers daadwerkelijk verder te helpen met al hun vragen. Mogelijk kan dit door een partnership met erkende regionale middenstandsorganisaties zoals Unizo of het NSZ. 
 
Er is een ontsluiting van Beerse-Zuid nodig zodat het industriegebied ten volle verder kan ontwikkeld worden.

Toegankelijke gemeente : iedereen telt mee, digitaal of niet

In tijden van digitalisering moet de gemeente vlot en fysiek bereikbaar blijven.   We willen geen tweederangsburgers creëren voor wie de gemeente onbereikbaar is. 

We zorgen ervoor dat er steeds een menselijk aanspreekpunt beschikbaar is voor onze inwoners.
Daarnaast bekijken we of een upgrade van website of een gemeentelijke app wenselijk is. 
 
Voor gemeentelijke werken of een vraag aan de gemeente zetten we een systeem op waarbij de burger online het traject  van het werk of de vraag kan opvolgen en op de hoogte wordt gehouden wanneer een concrete oplossing zal worden geboden. 
 
 

Wonen : gemeente denkt constructief mee

We horen veelvuldig dat er een (te) strikte toepassing is van bepaalde regels om bouwprojecten die op stapel staan in het centrum te weren of tegen te houden.   In plaats van tegen te werken voorzien we een constructief overleg met alle spelers op gebied van ruimtelijke ordening zodat de toename van de leegstand eindelijk stopt en er op creatieve wijze kan omgesprongen worden met leegstaande ruimten (aangepaste vergunningen, pop up, …). 
 
Zowel bij nieuwbouw als bij verbouwingen krijgt jong of oud soms te maken met een periode van dubbele huur.  We streven ernaar dat onze gemeente meedenkt in de mogelijkheid om vergunningen tot tijdelijke woonst af te leveren.   
 

Vrije tijd : overdekte kerstmarkt komt terug

Een aantal initiatieven uit het verleden werden om onbegrijpelijke redenen geschrapt. De vroegere driedaagse kerstmarkt was bijzonder succesvol en we willen, in samenspraak met de verenigingen, deze traditie terug nieuw leven inblazen. Hetzelfde geldt voor de Halloweenrun en tal van andere activiteiten.  
Het centrum van Beerse mag beleefd worden, en dit niet enkel in de zomer.  

De nieuwe parkzone met de vier geïntegreerde parken zal als motor fungeren voor allerhande activiteiten.   
Bestaande initiatieven zoals o.a. het Tuinfeest, de wintermarkt in Vlimmeren of de Summerjam verdienen onze steun omdat ze mensen samenbrengen. 
 
Het “speelweefselplan” dat reeds vroeger werd ontworpen en waarbij er in verschillende wijken belevingsparken voor kinderen worden aangelegd dient te worden uitgevoerd zodat onze jongsten worden gestimuleerd om meer tijd buiten door te brengen. Ook deze werken kunnen in eigen beheer worden uitgevoerd. In dit kader kunnen ook de verschillende speelpleinen worden opgewaardeerd. Kleine en niet noodzakelijk dure ingrepen hebben dikwijls aanzienlijke gevolgen. 

Zorg en gezondheid : zorgcampus & kinderopvang

Uit onze verschillende consultaties is duidelijk gebleken dat het tekort aan opvang van jonge kinderen een pijnpunt blijft binnen onze gemeente.  We blijven verdere initiatieven hieromtrent steunen en willen de onthaalouders opwaarderen door samen met hen na te gaan waar we ondersteunend kunnen optreden.    

We voorzien verdere uitbreiding in combinatie met de renovatiewerken die zullen gebeuren aan het Lokaal Diensten Centrum in de Boudewijnstraat.  Er zijn hier veel mogelijkheden om bijkomende kinderopvang en een CADO (Dagopvang voor ouderen)  te integreren in dit project zodat er een gezonde mix ontstaat van jong en oud én ook onze mantelzorgers kunnen opgevangen worden.  De gebouwen van de Jan Vaerten academie worden geïntegreerd op voorwaarde dat een oplossing wordt gevonden voor de verenigingen die hier thans zijn gehuisvest.   
 
Wij volgen adviezen van de gezondheidsraad en verlenen steun aan preventiecampagnes die aangewezen zijn. 

De samenwerking met het Sociaal Huis wordt verdergezet om de sociaal zwakkeren de nodige ondersteuning te geven.  
Geestelijke gezondheidszorg is ook voor ons een prioritair thema.  
Voormalig OCMW-voorzitster Simonne Woestenborghs zorgde er destijds voor dat er, voor de ouderen, een smulnamiddag doorging in de parochiezaal in Vlimmeren en die loopt nog steeds met veel succes. 
We willen in Vlimmeren éénmaal per week een middagmaaltijd organiseren om mensen uit hun isolement te krijgen. 
Het maandblad “De Ontmoeting” dient vlot beschikbaar te zijn voor zij die dit graag ontvangen. 

Wijken en buurten : minder zorgen, meer mensen samenbrengen

Wijken en buurten vormen net zoals verenigingen de belangrijkste schakel van verbinding tussen onze inwoners.

We bekijken hoe we hen nog beter kunnen ondersteunen in hun werking, door ook een indexering toe te passen op de werkingsmiddelen, hetgeen nu nog niet het geval is.

Mobiliteit : veiliger, gezonder, groener.

Er zijn al enkele jaren onnodig verloren gegaan om vrachtwagens te bannen uit het centrum van Beerse.
Wij zetten maximaal in op een zo snel mogelijke realisatie van de nieuwe oeververbinding. 
We vragen onze lokale parlementsleden om dit dossier mee op te volgen.

Er dient niet gewacht op de volledige realisatie van de ontsluitingsweg om onze centra alvast veiliger te maken voor de zwakke weggebruiker. De parkeergelegenheid op het kerkplein moet blijven maar kan veiliger worden gemaakt door het inrichten van het plein als parking en het voorzien van een in- en uitrit om te parkeren.   
De paaltjes en varkensruggen die het kerkplein verdelen kunnen worden verwijderd, deze dateren immers nog van de tijd dat het plein verkeersvrij was. 
 

Naast de nieuwe oeververbinding moeten de gesprekken terug worden aangegaan met onze buurgemeenten om een ontsluiting te voorzien van industriezone Beerse-Zuid naar de Gierleseweg om het kruispunt Bax te ontlasten en sluipverkeer richting Vlimmeren centrum te vermijden. 

Zwaar vrachtvervoer hoort niet thuis in een centrum: noch in dat van Beerse, noch in dat van Vlimmeren. Camerabewaking kan in Vlimmeren een oplossing bieden om het zwaar verkeer in de kern te weren. 

Er moet blijvend worden ingezet op veilige schoolomgevingen onder meer door het afsluiten van een verkeerscharter met de bedrijven om confrontaties tussen onze (jonge) zwakke weggebruikers en zwaar vrachtverkeer zoveel mogelijk te vermijden tijdens schooluren. Uiteraard is overleg met de sector hierin een absolute voorwaarde. 

Veiligheid : je moet je als inwoner gerust voelen

Camerabewaking wordt uitgebreid waar nodig  en het BIN netwerk wordt geëvalueerd en versterkt. 
Zelf reflecterende huisnummers worden ter beschikking gesteld opdat de hulpdiensten makkelijker hun werk kunnen doen. 
 
In overleg met de politie en de lokale fietshandelaars starten we een jaarlijkse sensibiliseringscampagne op “In Beerse heeft elke fietser een licht”.   
Het doel is niet om boetes te innen, wel om ervoor te zorgen dat elke fietser perfect te zien is om zo de kans op ongevallen te verminderen. 
 

We bekijken of onze wijkagenten meer kunnen doen om zichtbaar en aanwezig te zijn in het straatbeeld.
Als extra ondersteuning bij evenementen nodig is (bijvoorbeeld in het kader van drugsproblematiek), dan doen we het nodige.

Onderwijs : dossier Giblo zit op schema

Belangrijkste project voor de volgende legislatuur is de nieuwbouw voor de Giblo (vroegere Vito). 
Het was onze voormalige schepen Hans Cornelis die destijds met VTST in Turnhout de eerste gesprekken aanknoopte tot aankoop. 

We zijn dan ook verheugd dat dit project verder vorm krijgt.

Dierenwelzijn : wij houden van dieren

In onze maatschappij groeit de bezorgdheid over onze omgang met dieren.  
Dierenwelzijn is een verantwoordelijkheid die alle inwoners samen moeten dragen. 
Dieren zijn belangrijk en dragen bij tot de bestrijding van eenzaamheid.   
 
Dieren houden van mensen en omgekeerd.  Een “Hier wonen dieren”-sticker zal beschikbaar gesteld worden aan elke inwoner die dat wenst.  In geval van brand of ongeval zijn de hulpdiensten snel op de hoogte van de aanwezigheid van dieren. 
 

Milieu : iedereen moet een beetje groen zijn

De gemeente keurde de voorbije legislatuur een hemelwaterplan goed met tal van acties. We zijn vragende partij om met andere partijen prioriteiten te selecteren uit dit plan en deze dan ook daadwerkelijk uit te voeren. (pagina’s 82 tot 85, pagina 105 en achteraan de opgesomde acties) 
De nadruk moet liggen op stimulerende acties i.p.v. sancties. 
 
Het is niet realistisch en niet haalbaar om ons dorp vol te bouwen met zonneweides en windturbines. Wat ons betreft zijn zonnepanelen uitstekend voor op daken.  
Er is veel weerstand tegen de komst van windturbines in de buurt van woonwijken.  
Als er een draagvlak is bij onze inwoners dan bekijken we graag de mogelijkheden om er te plaatsen. Anders doen we dit niet. 

We mogen niet blind zijn voor alle vormen van duurzame oplossingen ten voordele van ons milieu en staan open voor suggesties en nieuwe initiatieven. 
 

Integratie en inburgering : Nederlands leren is een must

Inburgering van nieuwkomers is van essentieel belang voor een succesvolle integratie. Als lokaal bestuur spelen we hierin een centrale rol. Want inburgering is méér dan zich ergens komen vestigen. Inburgering is deelnemen aan de maatschappij, bijdragen aan het sociale weefsel, de taal leren spreken en vertrouwd worden met de plaatselijke gewoontes. Maar inburgering is ook een verhaal van rechten én plichten en veronderstelt het aanvaarden van onze waarden en normen. 

De kennis van de Nederlandse taal is dé sleutel tot integratie in de samenleving. 

We ondersteunen inwoners op een actieve manier om de taalbarrière te overbruggen. Maar we zetten geen parallelle diensten op die een andere taal dan het Nederlands hanteren. 

Nieuwe Vlamingen die inspanningen doen om zich in te burgeren geven we de nodige erkenning.